Tüm dünyada, kripto para sektörünün ciddi yükselişleri ile birlikte merkez bankalarında da bu alanda çalışmalar başladı veya devam eden çalışmalar hızlandı. Ülkeler, kendi merkez bankası dijital parası (CBDC) için adım atmaya devam ediyor. Bu konuda çalışmalar yürüten Avrupa Birliği Merkez Bankası (ECB) da konuya ilişkin çok önemli bir rapor yayınladı.
Merkez bankası dijital parası (CBDC) çalışmaları, ilk olarak 2014 yılında Çin’de başladı. Çin bu nedenle diğer tüm ülkelerden bir ya da birkaç adım önde bulunuyor. Dünyada son yıllarda dijitalleşmenin artmasıyla birlikte diğer birçok ülke de bu alanda çalışmalarına başladı. Ancak 2021 yılında kripto para sektörünün çok ciddi oranda büyümesiyle birlikte CBDC’ler, ülkeler için ana gündem maddelerinden biri haline geldi. Kripto paralar ile ilintili olan CBDC’ler adına çalışmaları bulunan Avrupa Birliği Merkez Bankası (ECB) da CBDC konusuna ilişkin çok önemli bir rapor yayınladı.
“CBDC Çıkarmayan Ülkeler Riskler Karşısında Dikkatli Olmalı”
ECB tarafından yayınlanan raporda, CBDC’lerin halka ulaşmaması başarısızlık olarak adlandırıldı. Yani rapora göre CBDC’sini halkına ulaştıramayan bir ülke, başarısız sayılabilir. Raporda dijital para birimlerine geçmeyen ülkelerin, finans sistemlerinde çok zorlanacağı ifade edildi. Rapora göre, ülkeler bu konuda başarılı bir adım atamazsa, insanlar benzer hizmetler veren başka kurumlara yönelebilir. Konuya ilişkin olarak raporda şu ifadelere yer verildi:
“Merkez bankaları dijital para çıkarmadığı sürece, istikrar kaybı riskler karşısında dikkatli olmalıdır. Hem yerel hem de uluslararası ödemelerin gelecekte dijital olarak yapılacağı göz önüne alındığında, dijital parasını çıkarmayan bir ülkenin insanı, başka ülkenin ödeme hizmeti sağlayıcısını tercih edecektir. Dijital parası olan ülkeler ise yerel ödemelerde kendi özerkliğini elde eder.”
ECB ve CBDC Çalışmaları
ECB tarafından yayınlanan söz konusu raporda, CBDC’lerin ayırca avantajlarına da değinildi. Rapora göre CBDC’ler hem daha güvenli hem de işlem ücretleri bakımından daha uygun. ECB Başkanı Chrisitine Lagarde, geçtiğimiz dönemlerde yaptığı açıklamalarda ECB’nin dijital para konusunda çalışmalarının devam ettiğini, “yavaş ama altı dolu” şekilde işlemlerin yürütüldüğünü belirtmiş ve sistemin en erken 2025’te devreye gireceğini ifade etmişti.