Avrupa’da merkez bankaları ve yetkililer dijital Euro yaratılması konusunda çalışmalara devam ediyor. AB içindeki veri inceleme kuruluşu, gizlilik ve korumaya öncelik verecek herhangi bir tasarım teklifi çağrısında bulundu…
Avrupa’da dijital Euro hazırlığı son sürat devam ediyor. Bu süreçte AB içinde veri odaklı bir kuruluş, bu alanda gizlilik ve korumaya öncelik verecek bir tasarım teklifinde bulundu. Bu teklif, Avrupa’nın Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ni (GDPR) uygulamak amacıyla toplanan Avrupa Veri Koruma Kurulu (The European Data Protection Board) bünyesinde oluşturuldu.
Dijital Euro kullanımında, son kullanıcıların güvenini güçlendirmek için çok yüksek bir gizlilik ve veri koruma standardının önemli olduğu vurgulandı. Projenin başarılı olması için gizlilik unsurunun mutlaka ayırt edici bir faktör olarak görülmesi gerektiği belirtildi. Açıklamalar, geçtiğimiz gün onaylanan mektup metninde geniş yer aldı.
Dijital Euro’da Gizlilik ve Veri Güvenliği
Teklifin yer aldığı mektupta kullanılan ifadeler dikkat çekti: “Bu tür endişeler tasarım aşamasından itibaren dikkate alınmalıdır. Ayrıca, EDPB, projenin tasarımından sorumlu AB organının üst düzey bir veri koruma etki değerlendirmesi yapmasını tavsiye etmektedir. EDPB ayrıca, ECB’ye veya diğer AB kurumlarına tavsiye vermeye hazır olduğunu belirtiyor.”
Gizlilik ve güvenlik alanındaki tasarımın onaylanmasından sonra kullanıma geçirilmesinin uzun bir zaman alacağı belirtiliyor. Hayata geçmesi de muhtemelen yıllar alacak olan dijital bir Euro’nun potansiyel lansmanı üzerindeki tartışmalar tüm hızıyla devam ediyor.
AMB Başkanından Dijital Euro Açıklaması
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, geçtiğimiz gün uzun zamandır çalışmaların devam ettiği dijital Euro hakkında konuştu. Avrupa Parlamentosu milletvekillerine verdiği demeçte önemli ifadeler kullanan Lagarde’nin bu çalışmaları desteklediğini bir kez daha hatırlattı.
“Dijital Euro tasarımı, azalan nakit kullanımına bir çözüm bulmak ve ona erişimi kolaylaştırmak amacıyla 14 Temmuz’da ECB yönetim konseyinde tartışılacak”. Başkan Christine Lagarde, yıl başında bu konuyla ilgili açıklamasında teknik engellerin önemli bir tartışma konusu haline geldiğini de belirtmişti.