2021 yılında kripto paralara ve özellikle de kripto para madencilik işlemlerine karşı savaş açan ve ülkede bu alanlardaki tüm işlemleri yasaklayan Çin, söz konusu yasaklarda gevşemeye gidebilir. Ülkede gündeme gelen resmi açıklamalar, kripto piyasaları adına umut verici olarak değerlendirildi.
Bilindiği üzere Çin, Mayıs 2021’de başta kripto para madencilik işlemleri olmak üzere ülkede kripto paralarla ilgili işlemleri tek tek yasaklamaya başladı. İlk hedefte madencilerin ve madencilik işlemlerinin yer almasında ise “tüketilen enerji” ile ilgili gerekçeler öne sürüldü. Yıllar önce de kripto para piyasalarına yönelik yasaklama adımları atan Çin, daha önce bu yasaklardan vazgeçmişti. Ülkede madencilik ve enerji konusunda gündeme gelen resmi açıklamalar, Çin’de tarihin bir kez daha tekerrür edeceğine işaret ediyor olabilir.
Çin’de Kripto Yasakları Nasıl Başladı, Kripto Toplulukları Ne Düşünüyor?
Her şeyden önce, Çin’deki yasaklama ve yaptırımların neredeyse tamamı, kripto para toplulukları genelinde tam anlamıyla bir “bahane” olarak değerlendiriliyor. Çin hükümeti, kripto para madencilik işlemlerini yasaklarken çevresel faktörleri gerekçe göstermişti. Hükümet, uzun vadeli karbon emisyonu ve madenciliğin çevreye zararlarını öne sürerek bu işlemlere yönelik yasak getirmişti.
Çin’de enerji üretiminin çok büyük bir bölümü kömür yataklarından karşılanıyor. Bu yöntem de çevreye fazlasıyla zarar veriyor. Hükümet, çevreye verilen zararı ve enerji talebini azaltmak için kripto para madenciliğini yasakladı. Ancak kripto para üretiminin, toplam enerji tüketimindeki payının çok düşük olduğu biliniyor. Bu nedenle de kripto para toplulukları, Çin’in asıl amacının dijital yuan’a yer açmak olduğunu, merkez bankası dijital parası kullanımının yaygınlaşması için kripto paraların hedef alındığını düşünüyor.
“Uzlaştırma Davaları” Sonrası Yeni Bir Gevşeme Sinyali
Çin’den gelen son açıklamalarda, hükümetin bu konuda geri adım atmayacağının sinyalleri verilmişti. Fakat yakın bir zamanda bir yerel mahkemenin kripto varlıkları ilgilendiren “uzlaştırma davalarını” tekrar tanımaya başlaması ve ardından gelen resmi açıklamalar, yasakların kalkacağına dair beklentileri de arttırdı. Söz konusu resmi açıklamalar iki ayrı kamu kuruluşundan geldi.
İç Moğolistan Özerk Bölgesi Kalkınma ve Reform Komisyonu ile birlikte Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı “Kripto Para Birimi ‘Madencilik’ Elektrik için Diferansiyel Elektrik Fiyat Politikasının Uygulanmasına İlişkin Bildirimi” başlığı ile bir açıklama yayımlandı. Bu açıklamalarda bir öneri sunuldu. Söz konusu bildiride, “enerji tasarrufunu arttırmak ve emisyonu azaltmayı teşvik etmek” için, kripto para madencilerine verilen enerjinin daha yüksek seviyelerden fiyatlandırılması tavsiyesi yer aldı.
Gelen Resmi Açıklamada Yer Alan İfadeler
2 kamu kuruluşundan gelen bildiride şu ifadelere yer verildi:
“Kripto para birimi ‘madencilik’ projelerinin elektrik tüketimi için farklı elektrik fiyatları uygulayın. Dijital para ‘madencilik’ projesi, farklı elektrik fiyat politikasının uygulama kapsamına dahil edilmiştir ve ‘eliminasyon tipi’ işletmetmelerin elektrik fiyatı uygulanmaktadır ve fiyat artışı standardı kilovat saat başına 1 yuan’dır.
İç Moğolistan Kalkınma ve Reform Komisyonu, dijital para birimi ‘madencilik’ projelerinin listesini zamanında güncelledi. Ayrıca elektrik dağıtım şirketi, farklı elektrik fiyat politikasının uygulanmasını sağlamak için elektrik ücretini proje listesine göre tam ve zamanında tahsil etti.”
Bu Açıklama Özetle Ne Anlama Geliyor, Yasaklar Kalkacak Mı?
Gelen açıklama her ne kadar karışık öneriler ve bilgiler içeriyor gibi görünüyor olsa da; aslında bu bildiride kısaca “kripto para madencilerinin ‘fahiş fiyattan da olsa’ (örneğin kilovat saat başına 0,15 dolar) faaliyet gösterebileceği” belirtiliyor. Ancak öte yandan bu açıklama, İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nin, kripto madenciliğine daha ılımlı yaklaşma eğiliminde olduğuna da işaret ediyor olabilir. Ancak özerk bölgenin, merkezi hükümet onayı olmadan böyle bir bildiri yayımlaması da beklenmiyor.
Çin’de yüksek bedellerle verilen enerjiyle de olsa kripto madenciliğinin yeniden başlaması, Çin hükümetinin genel anlamda kripto para işlemlerine karşı aldığı yasak kararlarında da bir gevşemeyi beraberinde getirebilir. Zira daha önce Çin’de bunun örnekleri görülmüştü. Örneğin Çin’de, Bitcoin (BTC) kullanımı, meşhur 2017 rallisinden sonra 2018 yılında yasaklanmıştı. Ülkede defalarca alınan kripto yasakları, daha sonra zaman içinde gevşeyerek kalkmıştı. Yine de bu aşamada Çin hükümetinin resmi açıklamalarını beklemek gerekiyor.