Kripto madencilik şirketleri Bitcoin madencilik faaliyetlerinin gün geçtikçe artan enerji ihtiyacına karşı harekete geçmeye başladı. Yapılan madencilik faaliyetlerinde enerji tüketiminin artması ile farklı yöntemlere başvuran şirketlere bir yenisi daha eklendi
Bitcoin madenciliğinin enerji tüketim miktarı konusunda sık sık tartışmalar ortaya çıkmasının ardından şirketlerden yenilikçi adımlar atması bekleniyor. Bitcoin madenciliğinin karbon ayak izinin bakımından çevreye zarar verdiğinin ve enerji tüketimini had safhaya çıkardığını savunan bazı kesimlerin talepleri devam ediyor. Bitcoin arzının kısıtlı olması ve üretilen Bitcoinlerin artık daha karmaşık matematiksel işlemler dayanması sonucu daha fazla elektrik tüketmek zorunda kalan madencilik cihazları tepkilere neden olarak çevrecilerin eleştirilerine maruz kalmakta.
Stronghold Enerji Santralinde Bitcoin Üretecek
Bu konu üzerinde adımlar atmak isteyen Bitcoin madencilik şirketlerinden olan Stronghold isimli madencilik şirketinin, kısa süre önce Scrub Grass enerji santralini satın aldığı ortaya çıktı. Bu enerji santrali şu an itibari ile 1800 Bitcoin madencisi için yeterli kapasiteye sahip iken bu sayının ilerleyen günlerdeki genişletme çalışmaları ve yeni yatırımlar ile 20 bin seviyelerine çıkarılması hedefleniyor. 2022 yılından itibaren faaliyetlerini arttırma kararı alan Pensilvanya merkezli şirket, 20 bin kapasite ile çalışması halinde madencilik faaliyetleri gösteren kurumsal şirketler arasında kendisine önemli bir yer edinecek.
Atık Kömür Kullanılacak
Bitcoin ve Ethererum gibi kripto paraların madenciliği yüksek miktarda enerjiye ihtiyaç duyuyor. Tek bir Bitcoin için güncel verilere göre 1700 kWh’ye kadar varan enerji tüketimi gerekmekte. Sürekli artan güç gereksinimi ile bu alandaki ekip ve şirketleri daha ucuz enerji kullanım sahalarını itiyor. Bu kapsamda Stronghold şirketi de satın aldığı enerji santralinde, Pensilvanya’da çıkarılan kömür madenciliğinden arta kalan atık kömür ile Bitcoin üretimi için enerji sağlanacağını açıkladı.
Çevreye Zararlı İddiası
Çevrecilerin yenilenebilir enerji kaynakları ile üretim yapılması gerektiğini savunurken atık kömür ve çeşitli madenlerden üretilen enerji ile üretime geçen şirketler tepki toplamaya devam ediyor. Atık kömür halen önemli miktarlarda karbondioksit üretebiliyor. Ayrıca su ve toprağa demir, magnezyum ve alüminyum gibi ağır metallerin de karışması söz konusu.