Tüm dünyada ana akımda fazlasıyla yer almaya başlayan Bitcoin (BTC) ve diğer kripto paralar hakkında birçok İslami kurum daha önce görüş bildirmişti. Bu kez kripto para kullanımının İslam hukukuna göre değerlendirmesini Endonezya’nın en büyük İslami kuruluşlarından Nahdlatul Ulama (NU) yaptı.
Bitcoin (BTC), 2009 yılından bu yana piyasalardaki varlığını sürdürüyor. Ancak Bitcoin, özellikle de Aralık 2020’den sonra tüm dünyada büyük bir popülarite kazanmaya başladı. Bu süreçte çok ciddi değer kazançlarıyla milyonlarca yeni yatırımcının sektöre girmesinde önayak olan Bitcoin, artık dünyada ana akımda daha fazla yer ediniyor. Gelen bu popülarite, çeşitli alanlarda soru işaretlerini de beraberinde getiriyor ve bunlardan biri de kripto para kullanımının caiz olup olmadığı… Bu konuda daha önce birçok İslami kurum görüş bildirmişti. Şimdi bunlara bir yenisi eklendi.
Endonezya’dan Konuya İlişkin Fetva Geldi
Bitcoin’in ya da daha genel anlamda kripto para kullanımının İslam hukukuna göre caiz (uygun, sorun teşkil etmeyen) olup olmadığı konusunda daha önce birçok görüş gündeme gelmişti. Artık daha da popüler olan bu alanla ilgili bu kez Endonezya’dan bir fetva geldi. Endonezya’nın en büyük İslami kuruluşlarından biri olan Nahdlatul Ulama’nın (NU) Doğu Java şubesi, kripto para kullanımının caiz olup olmadığına ilişkin değerlendirmede bulundu.
İslami Temsilciler Bahtsul Mesail’de Toplandı
Nahdatul Ulama Şube Yönetimi’nden (PCNU) temsilciler ve Doğu Java şubesinden çeşitli İslami yatılı okul temsilcileri, bahtsul mesail’e katıldı. Bahtsul mesail, İslam hukuku hakkında bağlayıcı olmayan ve tartışmalar yoluyla varılan İslami hukuki görüştür. Söz konusu toplantıda çeşitli İslam alimleri, Bitcoin ve kripto paraların helalliği konusunda fikir belirtti.
“Kripto Paralar Helal Değildir”
NU Doğu Java şubesinin 24 Ekim tarihinde web sitesinden yaptığı duyuruda, Doğu Java Şube Başkanı Kiai Azizi Chasbullah’ın şu ifadelere yer verdiğini belirtiyor:
“Bahtsul mesail katılımcıları, hükümetin kripto para birimini bir emtia olarak kabul etmesine rağmen, İslami şeriat hukuku gereğince yasallaştırılamayacağı görüşünde.”
Yani, PCNU tarafından yapılan değerlendirmelerde, kripto paraların kullanımının caiz olup olmadığını konusunda “kripto paralar helal değildir” sonucuna varıldı.