Alman teknoloji ve üretim şirketi Bosch, üretim verimliliğini artırmak için Blockchain teknolojisine geçiyor. Şirket, üretim cihazlarında olası arızaları önceden tahmin etmesi için merkezsiz bir makine öğrenim ağı kullanacak. Bu hamlesi için Bosch, İngiltere merkezli yapay zeka laboratuvarı olan Fetch.ai’yi tercih edecek.
Kripto paralar ya da daha genel tabiriyle dijital varlıkların insan hayatına girmesi ve yaygınlaşması ile birlikte aşina olmaya başladığımız Blockchain teknolojisi, hayatın her alanında kullanılabiliyor. Blockchain teknolojisi, bireysel kullanıcılara dijital kimlikler üzerinde kontrol sağlama olanağı sağlar. Küresel açık ve dağıtık bir hesap defteri olan Blockhain, yalnızca kripto para üretimlerinde değil, birçok alanda depolama, saklama ve yönetme işlemleri için de kullanılabilir.
Uzman isimlerden Don Tapscott, teknolojide gerçek devrimin yapay zeka ya da robotlarla değil, Blockchain ile gerçekleşeceğini iddia ediyor. Blockchain teknolojisi bilim, sanayi, finans ve sağlık gibi farklı sektörlerde insanların hayatlarını kolaylaştırabiliyor ve işlerin yapılış biçimlerini değiştirebiliyor. Alman teknoloji ve üretim şirketi Bosch da bu alana yönelerek üretim verimliliğini artırmayı hedefliyor. Bosch, bu değişim için ilk adımını da attı.
Bosch Fetch.ai Toplu Öğrenme Ağı’nda Makine Öğrenimine Başlayacak
Bosch, üretim cihazlarında olası arızları önceden tahmin etmesi için İngiltere Cambridge’de bulunan yapay zeka labarotuvarı Fetch.ai’nin geliştirdiği merkezsiz makine öğrenim ağı kullanacak. Bosch Ar-Ge ekibi, Fetch.ai Toplu Öğrenme Ağı üzerinde makine öğrenimi için denemelere başlayacak. Konuya ilişkin duyuruda bulunan Bosch, olası önceden tahminlerle sistemin fizibilitesini değerlendirmek istediklerini belirtti.
Bosch ve Fetch Arasında İlk Anlaşma 2019’da Sağlandı
Fetch.ai Toplu Öğrenme Ağı, makine öğrenimi modellerini eğitmek için tarafların birlikte çalışmasına imkan sağlayan bir araçtır. Bu sistemde taraflar birlikte çalışırken birbirleriyle temel verileri paylaşmayabilir ya da bireysel katılımcılar tüm verilerini aktarmaya gerek duymaz. Bosch Research ile Fetch.ai, bu alandaki ilk ortaklık adımını 2019’da attı ve Fetch test ağına 2021 başlarında bir node yerleştirdi.
Üretimlerde, cihazların arızalanması ve buna bağlı çeşitli sorunlar, bakım ve onarım süreleri, üretim verimliliğini ciddi ölçüde etkileyebiliyor. Deloitte araştırmasına göre her yıl bu tür arızalardan dolayı endüstriyel üreticiler 50 milyar dolarlık masraf yapıyor.