Kripto Para

110 bin TL dolandırılan Türk anlattı! Google'a dikkat

    Çoğunlukla dijital gelişmelerin ele alındığı bir forum sitesi olan R10’da bir kullanıcı, 110 bin TL değerinde coin’i çalındığını anlattı. Kullanıcı başından geçenleri anlatırken, diğer yatırımcıların dikkatli olmaları konusunda da herkesi uyardı. Yatırımcı, MetaMask cüzdanını kullanmaya çalışırken dolandırıldığını belirtti.

    2021 yılı, şüphesiz kripto paraların yılı olmayı şimdiden başardı. Zira Aralık 2020’den bu yana kripto paralar dünyanın her yerinde en yoğun gündem maddesi olarak her gün ele alınıyor. Artan kripto para ilgisi, beraberinde dolandırıcılık haberlerinin de çoğalmasına yol açtı. Günden güne dünyanın birçok yerinden gelen dolandırıcılık haberlerine bir yenisi de ülkemizden eklendi. R10 platformunda bir kullanıcı, 110 TL değerinde coin’inin çalındığını açıkladı. “Mimar3d” isimli kullanıcı, hikayesini anlatırken, bir de diğer yatırımcıları uyardı.

    Kullanıcı Başından Geçenleri Anlattı

    Mimar3d, R10 platformunda yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

    “Arkadaşlar Google üzerinden ‘metamask’ yazıp arattığımda ilk seçeneği girerek pushing yöntemiyle dolandırıldım. Dikkat ederseniz Google’da MetaMask ile aratıp ilk seçenekten MetaMask eklentisi edindim. Ama e’nin üzerinde şapka var. Bu şekilde dolandırıldım kesinlikle dikkat edin. Eğer siz de bu şekilde yüklerseniz hemen güvenli başka bir cüzdana taşıyın.”

    Token’larını Çalan Cüzdanı Paylaştı

    Paylaşımının ilerleyen bölümlerinde Mimar3d token’larını çalan adresin “0x75f91783b50390fbf8e74b104b8962af98a3c9ee” isimli adres olduğunu belirtti. Pandemi döneminde işleri bozulduğu için altınlarını bozdurup bir ümitle kripto para yatırımı yaptığını anlatan kullanıcı, yatırımlarının bir hacker tarafından çalındığını belirtti. Kullanıcı ifadesinde “Borsadan alıp, MetaMask cüzdanıma transfer ettiğim 1,646,390,824 adet Shiba Token’ım şimdi başka bir cüzdanda” dedi. Kullanıcı, 110 bin TL değerinde çalınan yatırımlarının “değeri düşmüş halinin” olduğunu söyledi.

    Kullanıcı Nelere Dikkat Etti, Şüphesi Ne?

    Kullanıcı, sadece kendisinin bildiği 12 haneli şifresinin kullanılmadan yatırımlarının çalınmasının imkansız olduğunu dile getirdi. Paylaşımını daha sonradan güncelleyen Mimar3d, bilişim uzmanı tarafından aldığı bilgilerle nasıl tuzağa çekildiğini açığa çıkardıklarını belirtti.

    Kullanıcı yaptığı işlemleri şöyle anlattı:

    • “12 haneli şifremi benden başkası bilmiyordu, sadece screenshot alarak telefonumda duruyordu.
    • Brave tarayıcısında PC’den bağlayarak MetaMask cüzdanıma erişim sağlıyordum.
    • Lisanslı Kaspersky kullanıp, güvenlik açığı konusunda çok dikkat etmiştim (illegal siteler, tanımadığım linke tıklam, bilmediğim maili açma gibi).

    Yatırımcı, aldığı önlemlerin yanı sıra indirdiği, ismini vermek istemediği bir uygulamaya depolama erişimlerine izin verdiği için galerisine erişilmiş olmasından şüphelendiğini dile getirdi.

    MetaMask Nedir?

    MetaMask, yatırım ve ticaret amaçlı kripto para kullanan yatırımcılara cüzdan hizmeti veriyor. Tarayıcı üzerinde çalışan ve Ethereum (ETH) blok zincirinde işlem yapılmasına olanak tanıyan MetaMask cüzdanlarına Chrome, Firefox, Opera ve Brave gibi tarayıcılardan ve iOS ve Android gibi mobil marketlerden ulaşmak mümkün. 

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle