Kripto Para

Türkiye’de kripto para ve vergi kaçakçılığı kararı!

    Kripto para piyasalarında çeşitli ülkelerden düzenleme haberleri gelmeye devam ediyor. Bu kez bu alanda bir yeni düzenleme haberi Türkiye’den geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto para borsalarına yönelik “vergi kaçakçılığıyla mücadele” kapsamında bir düzenleme hazırladı.

    Kripto para piyasalarının hızla büyümesi ile birlikte çeşitli sorunlarda da artış yaşanmaya başladı. Kara para aklama, terörü finanse etme, vergi kaçırma ve dolandırıcılık gibi sorunlarda hem artış yaşandı hem de bu alanlarda faaliyet gösterenler kendilerine uygun bir zemin hazırladı. Artan bu temel sorunlar ile birlikte birçok ülke de kripto para alanına çeşitli düzenlemeler getirmek üzere çeşitli regülasyonlar için altyapı çalışmalarına başladı. Türkiye’de de benzer amaçlarla altyapısı oluşturulmaya başlanan düzenleme adımlarına şimdi bir yenisi daha eklendi.

    “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Resmi Gazete’de Yayımlandı

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto para borsaları için yeni bir düzenleme adımı adına düğmeye bastı. “Vergi kaçakçılığıyla mücadele” kapsamında atılan düzenleme adımı, Resmi Gazete’de de yayımlandı. Söz konusu düzenleme “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” ismi ile yürürlüğe girdi. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, kripto para hizmeti verenleri de yakından ilgilendiriyor.

    Tebliğde “gerçek faydalanıcı” olarak tanımlanan tüzel kişi ya da tüzel kişiliği olmayanlara, nihai olarak üzerinde nüfuz sahibi olan veya kontrollerinde bulunan gerçek kişi ya da kişilere bildirim zorunluluğu getirildi. Tebliğde belirlenen gerçek faydalanıcı tanımına uyanların 1 Ağustos 2021 tarihinden itibaren, 31 Ağustos 2021 tarihinde bilgi bildirimi yapması gerekiyor. Konuya ilişkin olarak tebliğde yer alan ifadeler şöyle:

    “’Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un uygulanmasında yükümlü sayılan bankalar, finansman şirketleri, sermaye piyasası aracı kurumları, faktöring şirketleri, portföy yönetim şirketleri ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının da aralarında bulunduğu birçok farklı nitelikteki kuruluş Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından talep edildiğinde müşterileri tarafından gerçekleştirilen işlemlerin gerçek faydalanıcı bilgisini bildirmek zorunda.”

    Yurt Dışı Merkezli Gerçek Faydalanıcılar da Talep Doğrultusunda Bilgi Verecek

    Tebliğde yurtiçini kapsayan gerçek faydalanıcı tanımında olduğu gibi yurt dışı merkezli yükümlülerin de GİB’in talebi durumunda, müşteri işlemlerini gerçek faydalanıcı bilgisini bildirmek zorunda. Ayrıca artık gerçek faydalanıcı bilgisi her yılın Ağustos ayında, GİB’e elektronik şekilde bildirilecek. Bu bilgiler, mükelleflerin bilgiyi paylaştığı tarihi takip eden 5 yıl boyunca saklanacak. Mükellef olarak tanımlanan ve bilgileri bildirmeyenlere de cezai işlemler uygulanacak.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle