Fenerbahçe kulübü ile yerli kripto para borsası Paribu arasında gerçekleştirilen işbirliği ile piyasaya sürülen, Fenerbahçe’nin taraftar token’ı Fenerbahçe Token’ın ilk planlı yakım işlemi 15 Ekim Cuma günü gerçekleştirildi. İlk aşamada, 11,5 milyon TL’ye denk gelen 170 bin adet Fenerbahçe Token yakıldı.
2021 yılında, dünyanın birçok farklı noktasında spor kulüpleri, çeşitli ortaklıklar ve işbirliği anlaşmaları ile kendi kripto paralarını çıkararak, taraftar token’larını piyasaya sürdü. Çeşitli kripto para borsaları üzerinden piyasaya sürülen bu taraftar token’ları, sahiplerine destekledikleri takımların aldığı bazı kararlarda söz sahibi olma imkanı tanıdı. Öte yandan kulübün hamlelerine ve branşındaki başarılarına göre söz konusu token’ların elde ettiği değer kazançları da yatırımcılara bir yandan kâr sağladı. Bu alanda, ülkemizden de birçok kulüp adım atmıştı ve bunlardan biri de Fenerbahçe Spor Kulübü oldu.
Fenerbahçe Token Planlanan Yakım İşlemi Yapıldı
Fenerbahçe Spor Kulübü ile yerli kripto para borsası Paribu işbirliğinde piyasaya sürülen Fenerbahçe Token, yakın bir zamanda yatırımcılarıyla buluşmaya başladı. Hatta Fenerbahçe Token’ın satışlarının başlaması ile birlikte kulüp, dakikalar içinde milyonlarca gelir elde etti. Spor kulüplerinin 3. çeyrek bilançolarına bakıldığında, 3. çeyrekte en çok kazanç elde eden Türk spor kulübü de Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe Token yakım işlemi de planlandığı gibi 15 Ekim Cuma günü gerçekleştirildi. Toplamda 11,5 milyon TL değerinde 170 bin adet Fenerbahçe Token yakıldı.
Fenerbahçe Token Toplam Arzı Nedir?
Fenerbahçe Token toplam arzı ile ilgili token’ın Whitepaper’ında bilgiler yer alıyor. Buradaki bilgilerde, Fenerbahçe Token’ın 25 yıl içinde yaratılmak üzere maksimum token arzının 190 milyon 700 bin adet olduğu belirtiliyor. Ancak planlanan token yakım işlemleri sonrasında nihai arz miktarının ise 100 milyona düşürüleceği belirtiliyor.
Token Yakma Nedir, Neden Yapılır?
Token yakma işlemlerinde ilgili token, “Private Key” (özel anahtar) adreslere, yani hakkında bilgi olmayan adreslere, bir daha o token’lara erişim olmayacak şekilde gönderilir. Bu işlem ile söz konusu token’lar, kalıcı olarak dolaşımdan çıkarılır. Bu imha ya da yakım işleminin amacı, deflasyonist bir mekanizma oluşturmaktır. Birçok proje, değer artışı sağlamak ve yatırımcıları token’a teşvik etmek amacıyla token yakma işlemlerini düzenli olarak uygular.