İsmini “Meta” olarak değiştiren Facebook’un Metaverse odaklı şirket kolu olan Rality Labs, 2022’nin ilk çeyreğinde 2,9 milyar dolarlık zarar açıkladı. Şirketin başındaki Mark Zuckerberg ise 2030’lu yıllara hazırlandıklarını ve bazı projeler için inşa süresinin beklenenden daha uzun süreceğini dile getirdi.
Tüm dünyada en yaygın kullanıcı ağına sahip sosyal medya platformu olan Facebook, geçtiğimiz yıl ismini “Meta” olarak değiştirdi. Facebook’un bu hamlesi, dünya genelinde Metaverse’e olan ilgiyi artırdı. Metaverse projeleri bu süreçte çok ciddi gelişmeler kaydederken, Facebook’un Metaverse odaklı şirket kolu olan Reality Labs, 2022’nin ilk çeyreğidne 2,9 milyar dolarlık zarar açıkladı. Mark Zuckerberg ise 2030’lu yıllara hazırlandıklarını ve bazı projelerinin inşası için beklenenden daha uzun bir süreye ihtiyaçları olacağını dile getirdi.
Mark Zuckerberg: 2030’lu Yıllara Hazırlanıyoruz
Meta’nın kurucusu Zuckerberg, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şirketin kısa vadeli hedefleri arasında VR platformu olan Horizon Worlds’de üreticilerin kazanç sağlaması olduğunu belirtti. Zuckerberg bu nedenle bu durumun, platformu diğerlerinden ciddi ölçülerde ayıracağını söyledi. Zuckerberg, ilk çeyrekte açıklanan zarardan endişelenmediğini ve 2030’lu yıllara hazırlandıklarını dile getirdi. Ünlü CEO açıklamasında şöyle konuştu:
“Heyecan verici olmasını tahmin ettiğimiz 2030’lu yıllara hazırlanıyoruz. Bunun pahalı olacağını biliyoruz. Şu anda oluşturduğumuz sanal dünya daha önce üretilmedi, bu yapılmadı. Hem sosyal hem de bilgisayarlarla ilgili bir değer… Bu nedenle önümüzdeki birkaç yıl içinde finansal açıdan hedefimiz, Reality Labs’teki yatırımın büyümesini finanse etmek olacak.”
Zuckerberg Kısa Vadeli Hedefi Açıkladı
Meta kurucusu Zuckerberg, açıklamalarında kısa vadeli hedeflerinin arasında daha iyi bir donanım ve Horizon Worlds yaratmak olduğunu belirtirken, bu noktada da üreticilerin para kazanmasının önemli olduğunu vurguladı. Mark Zuckerberg konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Horizon’daki önemli odak noktalarımızdan bir tanesi de üreticilerin Metaverse’te çalışarak geçimlerini sağlayabilmelerine imkan sağlamak. Ürünleri paraya çevirme konusunda diğer şirketlerden çok daha iyi olmayı hedefliyoruz. Bu durum bizi platform olarak da öne çıkaracaktır.”
Gelişmiş Sanal Gözlük Projesi
Söz konusu toplantıda donanım ile ilgili olarak da konuşan Zuckerberg, artık sanal gerçeklik kulaklığı çıkarma projesinde de son aşamaya geldiklerini dile getirdi ve bu cihazın, laptopların yerini alacağını ve çok daha konforlu bir kullanım alanı oluşturacağını ifade etti. Açıklamalara göre bu proje tamamlandığında, cihazda aynı zamanda göz ve yüz tanıma sistemleri de olacak ve kullanıcılar sanal dünyada da birbirlerini tanıyıp iletişim kurabilecek.