Kripto Para

Kripto vergisi konusunda yeni gelişme! Stopaj alınabilir

    Türkiye’de 2021 yılı sonuna kadar kripto para yasasının çıkartılması bekleniyor. Komisyonda görüşülmeye başlanan raporda, kripto para sektörüne uygulanması planlanan vergi ve sermaye şartlarının detayları belli olmaya başladı…

    Kripto para basınına yansıyan bilgilere göre, Türkiye’deki yatırımcılara hizmet veren yerli kripto para borsalarına belirli sermaye şartı aranacak. Bununla birlikte kripto para birimlerinden elde edilen kazançlara yönelik vergi uygulamasının da getirilmesi bekleniyor.

    TCMB ve Maliye Bakanlığı gibi kurumların kripto paralar hakkında yaptığı çalışmalar devam ederken, bu düzenlemelerin bazı detayları ortaya çıkmaya başladı. Yetkililerden alınan bilgilere göre kripto paralar hakkında çalışmada kurumların fikrine başvuruldu. Yetkililer, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kontrolüne alınan tasarruf finansman şirketleri hakkında düzenleme yapmaya hazırlanıyor.

    Kripto Para Yatırımcıların Korunması Amaçlanıyor

    Biz kapalı bir ekonomi değiliz. Çin gibi davranamayız. Piyasa koşullarına göre hareket etmemiz gerekiyor.” diyen yetkililer, çalışmalarda yatırımcının korunmasını esas alıyor. Aynı zamanda kripto para alım satım işlemlerine denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi hedefleniyor. Çalışmada, kripto varlık şirketlerinin SPK gözetiminde faaliyet göstermesi ele alınıyor.

    Kripto para sektöründe faaliyet gösteren şirketler için lisans ve asgari sermaye şartı getirilmesi bekleniyor. Aynı zamanda kripto para borsaları için teknik yeterlilik ve kurumda çalışanlarda SPK lisansı şartının aranması getirilmesi planlanıyor. BDDK ise finansal tüketicinin korunması, piyasa bütünlüğü ve rekabetin güçlendirilmesine yönelik gözetim mekanizması rolünü üstlenecek.

    Kripto Para Kazançlarının Vergilendirilmesi 

    Kripto para sektörü hakkında vergi mevzuatı kapsamında yasal düzenlemeler bulunmadığı için bu alandaki çalışmalara da hız verildiği öğrenildi. Kripto para kazançlarını vergilendiren ülkelerdeki altyapılar inceleniyor. ABD kripto para sahiplerinden gelir vergisi alırken, Almanya 600 Euro’dan az tutarlar için vergi almıyor.

    Güney Kore kripto para kazançlarından yüzde 20 vergi alırken, Hong Kong, Singapur, Malta ise vergi uygulaması bulunmuyor. Türkiye’deki çalışmalarda da stopaj alınması üzerinde duruluyor. Kripto paraların emtia olarak kabul edilmesi halinde borsalarda yapılan işlemlerde stopaj uygulanabileceği öğrenildi. Öte yandan yerli kripto para borsalarına yönelik de bu platformlar üzerinde denetleme mekanizmalarının arttırılması planlanıyor. 

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle