Kripto para ekosistemi genişlemeye devam ediyor. Karayip Denizi’nin en meşhur ada ülkesi Jamaika, kendi dijital parasını çıkaracak. “Jam-Dex” ismi ile çıkarılacak olan dijital parayı kullanan ilk 100 bin kişiye Jamaika hükümeti 16 dolarlık hediye verecek.
Kripto para piyasaları 2017 yılının sonlarında Bitcoin’in (BTC) hızla artışa geçmesiyle küresel çapta bir popülarite yakalamıştı. Ancak daha sonra Bitcoin’in kademeli değer kayıplarıyla birlikte bu popülarite de git gide ermişti. Ardından Aralık 2020’de Bitcoin bir kez daha rekorlar kırdı ve bununla birlikte yeni bir akım başladı. Başlayan bu kripto para akımı 2021 yılı geneline yayıldı ve kripto paralar ana akımda yerini almaya başladı. Gelen bu ilgi ülkeler genelinde de etkisini gösterdi ve birçok ülke dijital para ekosistemine dahil oldu. Son olarak bu ekosisteme dahil olan ise Jamaika oldu.
Jamaika Kendi Dijital Parasını Çıkarıyor
Dünyanın en çok merak edilen ülkelerinden biri olan Jamaika’da hükümet, kendi dijital parasını çıkaracak. “Jam-Dex” ismi verilen dijital parayı kullanan ilk 100 bin kişiye ise ülkede 16 dolarlık hediye verilecek. Duyuruyu Jamaika Başbakanı Andrew Holness yaptı ancak Holness söz konusu duyuruyu sosyal medyada Facebook üzerinden yaptı. Holness’in söz konusu açıklamaları Facebook hesabından yapmış olması ayrıca dikkat çekti.
Kripto Benimsemesi Ülkeler Bazında Artıyor
El Salvador’un Bitcoin’i yasal para ilan etmesi ve son dönemlerde Rusya-Ukrayna savaşının yaşanıyor olması, ülkeler genelinde kripto para benimsemesini artırdı. Karayip Denizi’nin en çok bilinen adalarından biri olan Jamaika da bu akıma dahil oldu. Jamaika Başbakanı Holness, Facebook üzerinden yaptığı açıklamasında, Jam-Dex’in resmen çıkarılmasından sonra dijital cüzdanını aktif eden ilk 100 bin kişiye 16 ABD doları (2.500 Jamaika doları) verileceğini açıkladı.
Jam-Dex Kullanımı İçin Teşvik Çalışmaları
Başbakan Holness’in açıklamaları sonrasında bir açıklama da Jamaika Maliye Bakanı Nigel Clarke’tan geldi. Clarke, Jam-Dex’in başarılarının, kullanım oranı ile doğru orantılı olacağını belirtti ve Jamaikalıları Jam-Dex kullanmaya teşvik etti. Clarke söz konusu açıklamasında “Ne kadar çok dükkan ve işletme ödeme olarak kabul ederse, yaygınlaşması da o kadar fazla olur” sözlerini dile getirdi. Clarke, “Jamaika Digital Exchange’in” kısaltması olan bu dijital paranın çeşitli testlerden geçtiğini ve önümüzdeki ay resmen faaliyette olacağını ifade etti.