İşlem hacmi ile açık ara dünyanın en büyük kripto para borsası konumunda bulunan Binance, akıllı sözleşmelerin BNB Chain ekosisteminden başlayarak “gerçek dünya” girdi – çıktıları üzerinde çalışabilmesini sağlama amacıyla oracle hizmetini faaliyete geçirmeye hazırlanıyor.
İşlem hacmi ile dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, elinde bulundurduğu bu gücü avantaja çevirerek ve bulunduğu konumdan yararlanarak kripto para endüstrisindeki sınırlarını genişletmek istiyor. Bu kapsamda yeni adımlar atarak yeni uygulama ve özelliklerini devreye almak isteyen Binance borsası tarafından yapılan duyuruya göre göre Binance oracle, BNB Chain üzerindeki merkezi olmayan uygulamalar (DApps) ve Web3 ekosistem ortaklarının veri kaynakları ile gelişmiş hesaplamalara erişime olanak sağlayacak. Peki bu ne anlama geliyor?
Binance Oracle Neler Sunacak?
Binance borsasının adım atmak üzere olduğu “akıllı sözleşmeleri zincir dışı verilere bağlama” özelliği, zamanı geldiğinde diğer blok zinciri ağları için de kullanılabilir bir hale gelecek. Bu konuya ilişkin olarak BNB Chain yatırım direktörü Gwendolyn Regina, ağın önemine vurgu yaparak açıklamalarda bulundu. Regina açıklamasında, “Binance oracle, ölçeklenebilir BNB Chain altyapısına değerli bir katkı sunacak. 1.400 merkezi olmayan uygulama ile Web3 ekosistem ortaklarının mevcut veri kaynaklarına ve gelişmiş hesaplamalara erişim sağlayabilmesi için bir yol sunacak” dedi.
Binance Her Türlü “Olumsuz” Senaryoya Karşı Hazırlıklı Olmak İstiyor
Binance oracle ağıyla aslında halihazırda 10’dan fazla BNB Chain projesi entegre edilmiş halde. Blok zincirinden bağımsız olan Binance oracle’ın nihai olarak daha fazla blok zincirini destekleyeceği de biliniyor. Tüm bunlara ek olarak Binance borsası, küresel çapta öngörülemeyen felaketler ve olumsuz gelişmeler karşısında sistemin çalışma süresini muhafaza edebilmek için, bölgesel alan adlarının kullanıldığını açıkladı. Şirkete göre ağ, her bir veri akışı için dahili bir “Eşik Değerli İmza Düzenleri” (TSS) ve bir algoritmadan yararlanan fiyat toplama gibi yüksek güvenilirlik sunan bileşenleri kullanıyor.
Oracle Nedir, Ne İşe Yarar?
Blok zinciri ağlarındaki “oracle”, akıllı sözleşmelerin ve blok zincirinin ağ dışındaki veriler ile etkileşim kurmasını sağlayan üçüncü parti yazılım veya cihazlara verilen isimdir. Blok zinciri ağları ile harici, yani dış veriler arasında köprü görevi gören oracle’lar, “akıllı sözleşmelerin kullanım alanlarını genişletme” gücünü de barındırır. Geleneksel blok zinciri yapıları aslında kapalı devre ağlara benzer ve zincir üzerinde çalışan akıllı sözleşmeler, ağ dışındaki veriler ile etkileşime kapalıdır. Oracle ise zincir dışındaki ve zincir üstündeki verileri de sisteme entegre eder.