G-10 ülkelerinin öncülüğünde uluslararası bankacılık şartlarını düzenleyen ve standartlarını belirleyen Basel Bankacılık Denetim Komitesi (BCBS), Bitcoin (BTC) gibi kripto para tutan bankaların olası mali kayıplara yönelik, karşılık ayırmasını sermaye yeterliliğinin bulunmasını öneriyor. Komite tarafından hazırlanan maddeler henüz yürürlüğe girmedi ve değerlendirme sürecinde.
Kripto para piyasaları büyüdükçe, dünyanın her yerinden yatırımcılar da radarına kripto paraları almaya başladı. Bu durum, birçok ülkede bankaların kripto para hizmetlerine el atmasına kadar uzandı. Henüz bankaların tam olarak kripto para hizmeti verdiği söylenemez ancak müşteri talepleri doğrultusunda, bu alanda hizmet sunan bankalar var. Örneğin Morgan Stanley, 2021’de müşterilerine Bitcoin (BTC) hizmetleri vermeye başladı. Büyüyen sektör de göz önüne alındığında, bu alanda hizmet verecek olan bankaların sayısında artış olacağını düşünmek yersiz olmaz.
BCBS Ne Yapar?
Basel Bankacılık ve Denetim Komitesi (BCBS), bankalar için uluslararası arası şartlar oluşturur. Bu şartlar arasında sermaye yeterliliği ve risk yönetimi gibi konular yer alır. Komite, bankaların belirlenen bu standartlara ve şartlara uymasını sağlamaya çalışır. G-10 ülkeleri öncülüğünde 1974 yılında kurulmuş olan BCBS, ilk kez gündemine kripto paraları aldı. Reuters haberine göre komite, ellerinde kripto para bulunduran ve bu alanda hizmet veren bankalara sermeye yeterliliği şartının getirilmesini öneriyor.
BCBS Global Finans Sisteminin Risk Altında Kalabileceğini Düşünüyor
BCBS, söz konusu bankaların olası mali kayıplara yönelik sermaye yeterliliği ve karşılık ayrılması şartını öneriyor. Komite, kripto paralar konusunda yaptığı değerlendirmeler sonucunda, bu şartın sağlanmaması durumunda, global finans sisteminin istikrarının risk altına kalabileceğini belirtti. Komite, bu kapsamda kripto paraların tamamını aynı risk derecelendirmesine tabi tutmadı. Komite, bu alanda kripto paraları iki ayrı başlığa ayırdı.
Komitenin Belirlediği Varlık Başlıkları ve Risk Derecelendirmeleri
Risk değerlendirmesi sonucunda BCBS kripto paraları 2 ayrı başlığa ayırdı. Bu başlıklarda yer alan varlık sınıfları şöyle:
- Dijitalleştirilmiş geleneksel varlıklar (hisse senedi token’ları ve stablecoinler gibi),
- Bitcoin vb. kripto para birimleri.
Komite, 1. başlık altındaki varlıkların risk derecelendirmesinin emtia, tahvil, mevduat gibi varlıklara uygulanan risk derecelendirmesi ile aynı olması gerektiğini düşünüyor. Bu alandaki risk dereceleri ise %0 ile %1.250 aralığında. Öte yandan komite, 2. başlıktaki varlıkları “eşsiz riskler” sınıfında değerlendiriyor ve bu nedenle bu varlıkların, maksimum risk derecesi olan %1.250 grubunda derecelendirilmesini öneriyor.
Öneri Onaylanırsa Bankalar Ne Yapacak?
Eğer Basel Bankacılık ve Denetim Komitesi tarafından önerilen standartlar kabul edilirse, bankaların elinde söz konusu varlıkları barındırabilmek için 1’e 1 oranda bu varlıklara karşılık ayırması gerekebilir. Komite bu karşılıkların, olası mali kayıplarda telafi olarak kullanılabileceğini söylüyor.