Türkiye’de kripto paralara yönelik düzenleme adımları 8 Temmuz itibariyle ciddi ölçüde hız kazandı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Ali İhsan Güngör’ün açıklamalarından sonra, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı İdris Şenyurt kripto paraların vergilendirilmesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
8 Temmuz tarihinde Türkiye’de kripto paralara yönelik atılan ya da atılması planlanan adımlar hız kazandı. İlk olarak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Ali İhsan Güngör açıklamalarda bulundu, ardından Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı İdris Şenyurt önemli açıklamalarda bulundu. Ali İhsan Güngör açıklamasında 2 ana başlığa değindi. Güngör “Kripto para piyasalarında fiyat manipülasyonlarına karşı denetleyici ve önleyici mekanizmaların” kurulacağını dile getirdi. Şenyurt ise kripto paraların vergilendirilmesi konusunda açıklamalarda bulundu.
Eski Kazançlar Vergilerden Muaf
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı İdris Şenyurt, öncelikle kripto para düzenlemesinin yasalaşmadığını hatırlattı. Şenyurt buradan yola çıkarak “Kanunların geriye yürümezliği ilkesi bulunuyor. Yasal düzenlemeden önce kripto paralardan kazanç elde edenler vergilendirmeye maruz bırakılmayacak” dedi. Kripto para borsalarının kullanımı ve buna göre vergilendirilmesi ile ilgili haberi de Avukat Oğuz Evren Kılıç, Twitter üzerinden duyurdu. Buna göre Türkiye’de kripto paralar, işlem yapılan borsalara göre vergilendirilecek.
İdris Şenyurt’un Açıklamaları
İdris Şenyurt, katıldığın Online Çalıştay’da konuşmacı olarak çeşitli açıklamalarda bulundu. İdris Şenyurt, kripto paraların vergilendirilmesinde kullanılan borsaya göre ayrım yapılacağını dile getirdi. Konuya ilişkin olarak İdris Şenyurt’un açıklamaları şöyle:
“Yurtiçi borsalarında işlem yapan kullanıcılar kazançlarının %5’i ile %10’u arasında vergilendirmeye tabi olabilir. Ancak yurt dışı borsalarında işlem yapan kullanıcılara %40’a kadar vergi çıkması mümkün.”
Şenyurt KDV ve BSMV Alınabileceğini Belirtti
Başkan Yardımcısı İdris Şenyurt, kripto varlıklara KDV uygulanabileceğini dile getirdi ve öte yandan BSMV (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) de alınabileceğinin altını çizdi. İdris Şenyurt’un işaret ettiği BSMV, bankaların elde ettiği komisyon ve ücret kazanımları, sigorta şirketlerinin sigorta poliçeleri üzerinde gösterdikleri prim tutarlarının %5’i oranında alınan vergidir.
İdris Şenyurt’un kripto paralara uygulanması planlanan vergilendirme açıklamaları, yurtiçi piyasalarda olumlu şekilde karşılandı.