Kripto Para

TBMM’de “kripto varlık” raporu düzenlendi!

    Kripto paralara ilişkin dünya genelinde, ülkeler bazında yasal düzenleme çalışmaları devam ederken, benzer çalışmalar için Türkiye’de de adımlar atılıyor. TBMM’de “Kripto varlıklar ile ilgili yasal düzenlemelere ilişkin ülke örnekleri” başlıklı 68 sayfalık bir rapor hazırlandı.

    Tüm dünyada özellikle 2021 yılı itibariyle kripto paralara ilişkin ülkeler ve merkez bankaları kapsamında çalışmalar başladı ya da var olan çalışmalar hız kazandı. Kimi ülkelerde olumsuz adım atılırken, kimi ülkelerde bu düzenlemeler ilişkin ılımlı adımlar atıldı. Ancak Türkiye’de ise kripto varlıkların ne tür bir yasal düzenlemeye tabii tutulacağı konusunda belirsizlikler sürüyor. TBMM’de, konunun ele alınması adına “Kripto varlıklar ile ilgili yasal düzenlemelere ilişkin ülke örnekleri” başlıklı 68 sayfalık bir rapor hazırlandı.

    Ülkelerin Kriptolara Farklı Yaklaşımları

    Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre TBMM’de hazırlanan bu raporda, kripto varlıkların düzenlenmesi konusunda genel olarak farklı yaklaşımların olduğu ve bu nedenle de kafa karışıklıklarının ortaya çıktığı belirtildi. Söz konusu raporda bazı ülkelerin kripto varlıkları fırsat olarak gördüğü, bazılarının ise tehdit olarak değerlendirdiği ifade edildi. Hazırlanan raporda konuya ilişkin olarak şu ifadeler yer aldı:

    “Örneğin ABD, Almanya, Japonya, Kanada gibi bazı ülkeler kripto varlıklara olumlu yaklaşırken; Çin, Bolivya Nepal gibi bazı ülkeler olumsuz yaklaşmaktadır. Buna ilave olarak ülkelerin tutumlarının zaman içinde değiştiği de bilinmektedir. Örneğin Çin önceleri olumlu yaklaşmakta iken 2021 yılında kripto varlıklarla ilgili çoğu faaliyeti yasaklamıştır. ABD ise önceleri sorgulayıcı bir tutum takınırken, son yıllarda en olumlu bakan ülkelerden biri haline gelmiştir.

    Uzman Bilgisine Danışılması Gerekliliğine Değinildi

    Söz konusu raporda öte yandan, kripto varlık sahasında sağlıklı düzenlemeler yapılabilmesi için uzmanlardan bilgi alma yoluna gidildiği de belirtildi. Raporda, düzenleme konusunda erken davranan ülkelerin daha sonra “hatalarını fark ederek” değişiklikler uyguladığı da yazıldı. Raporun bu kısmında, kripto varlıklar konusunda uzman bilgisine danışmanın önemi vurgulandı. Bunun ilişkili olarak raporda şu ifadeler yer aldı:

    “Kripto varlık konusu; fazlasıyla teknik bir konu olması, kamu kurumlarında bu alanda uzman sayılabilecek personel azlığı ve parlamentoların tecrübe sahibi olmadığı bir alan olması gibi nedenlerle, bu alandaki yasal düzenlemeler, çoğu ülke parlamentosu için bir öğrenme sürecini beraberinde getirmektedir.

    Benzer Başlıklar

    Daha Fazla Yükle