Kripto para ve Blockchain analiz platformu Chainalysis, 2019’dan bu yana yasadışı eylemlerle ilişkili Çin merkezli kripto para adreslerine milyarlarca dolar gönderilip alındığını tespit etti. Söz konusu kirli paranın, uyuşturucu kaçakçılığı ve dolandırıcılık gibi alanlarda kullanıldığı düşünülüyor.
Dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip olan Çin, 2014 yılından bu yana merkez bankası dijital parası (CBDC) üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. CBDC konusuna son aylarda daha fazla ağırlık veren Çin’in, daha önce olduğu gibi 2021 yılında da kripto paralara yönelik adeta bir savaş başlattığı da biliniyor. Bitcoin (BTC) ve kripto para madenciliğine yönelik sert ve katı adımlar atan Çin’de bulunan bazı kripto para hesaplarının yasadışı faaliyetlerde kullanılan milyarlarca dolar için kullanıldığı tespit edildi.
En fazla kripto para kullanıcı tabanlarından birine sahip olan Çin’de bulunan bazı kripto para adreslerine 2019’dan bu yana yasadışı eylemlerde kullanılan milyarlarca doların gönderildiği tespit edildi. Bu hesaplar üzerinde dönen bu kirli paranın uyuşturucu kaçakçılığı ve dolandırıcılık alanlarında kullanıldığı tahmin ediliyor. Söz konusu büyük para trafiğini ise kripto para ve Blockchain analiz platformu Chainalysis tespit etti.
Chainalysis’in “Kripto Para ve Çin” Raporu
Chainalysis tarafından 3 Ağustos Salı günü yayınlanan raporda, söz konusu işlemlere yönelik detaylar ortaya koyuldu. Platformun “Kripto Para ve Çin” ismiyle yayınladığı raporunda, Nisan 2019 döneminden Haziran 2021 dönemine kadar Çin merkezli kripto para adreslerinin yasadışı eylemler için kullanıldığı tespit edildi. Rapora göre bu adreslere bu süreçte değeri 2,2 milyar dolardan fazla kripto para gönderildi. Raporda söz konusu yasadışı eylemler “darknet piyasa operasyonları” olarak isimlendirildi.
Yasadışı Faaliyet Raporları Neden Örtüşmüyor Olabilir?
Chainlysis raporunda her ne kadar devasa boyutlarda bir meblağdan söz ediliyor olsa da Çin’in yasadışı kripto para adreslerine ilişkin bildirilen rapora göre; bu adreslerdeki işlem hacmi son 2 yılda mutlak değer bakımından düşüş gösterdi. İki raporun birbiriyle çelişiyor gibi görünmesinin en büyük nedeni ise 2019’da gerçekleşen PlusToken dolandırıcılığı gibi sistemlerin artık faaliyet göstermiyor olması.
2019 yılında Çin merkezli PlusToken, iddialara göre Ponzi şeması yöntemiyle kripto para tarihinin en büyük vurgununu yaparak, yatırımcılarını 3 milyar dolardan fazla dolandırmıştı.