Kripto paraların benimsenmesi ve kullanılması konusunda üst sıralarda yer alan Türkiye’de, kripto paralara ilişkin çalışmalar hız kazandı. Hürriyet’in haberine göre AKP kripto paraları da kapsayan bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda kripto para mağduriyetinin önüne geçilmesi ve kara para aklamayı önlemeye ilişkin sorunların masaya yatırıldığı belirtiliyor.
Kripto para piyasaları 2021 yılında çok geniş sınırlara ulaştı. Tüm dünyada hızla ve katlanarak benimsenen kripto paralar, ülkemizde de büyük bir ilgi gördü. Birçok uzman, Türkiye’de kripto paraların bu denli ilgi görmesinin arkasında enflasyon, yüksek döviz kuru gibi nedenlerin olduğunu dile getiriyor. Ülkemizde artan benimseme ile birlikte devlet yönetimi de kripto paralara ilişkin çalışmalarını hızlandırmaya başladı.
Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre AKP kripto paraları konu alan bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda çıkarılması planlanan bir yasa ele alındı. Ele alınan yasanın içeriğinde, kripto para yatırımcılarının mağduriyetinin giderilmesi ve kripto paralar ile kara para aklama sorununun önüne geçilmesinin planlandığı belirtiliyor.
Toplantı Kripto Para Düzenlemesini İşaret Ediyor
AK Parti Ekonomik İşler Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda bazı uzman isimler ve milletvekilleri yer aldı. Habere göre toplantının amacı kripto paraları kısıtlamak ya da yasaklamak değil, bu alana kural getirmek oldu. Toplantıda kripto paralar konusunda aracılık yapan şirketlere, kripto para borsalarına karşı denetimler, bu platformlardaki kayıt aşamaları ve devam eden sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin konular ele alındı. Ayrıca habere göre toplantıda değerlendirilen yasanın çıkması durumunda, söz konusu şirketlerin oluşturulan altyapı sistemine uygun hale gelmesi gerekecek.
Yapılan toplantı, Türkiye’de kripto paralar konusundaki beklenen düzenlemeyi işaret ediyor. Zira özellikle Thodex olayından sonra binlerce yatırımcı mağdur olmuştu ve ülkede kripto paralar konusunda bir güvensizlik ve endişe oluşmuştu. Söz konusu toplantıda öte yandan birçok farklı başlığa da değinildi.
Toplantıda Hangi Konular Ele Alındı?
Toplantıda ele alınan konular arasında; aracı platformlara sermaye şartı, platform sahiplerine yönelik belirlenmesi beklenen kriterler, güvenlik soruşturması, lisans şartı, teknik açıdan yeterlilik, şirketlerin vergiye tabi tutulması ve şüpheli olarak değerlendirilen yatırımların MASAK’a bildirilmesi gibi konuların da ele alındığı öğrenildi. Düzenlemenin, TBMM’nin Temmuz ayındaki tatilinden önce yapılması hedefleniyor.